Hoe wordt een jeans gemaakt?

Home / Blog / Hoe wordt een jeans gemaakt?

De jeansbroek is al decennia niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Voor veel mensen is een goede jeans toch wel één van de favoriete kledingstukken, zowel voor dames als voor heren. Of het nu een goede werkjeans is of een mooie passende stretch jeans; we zijn er allemaal dol op en iedereen heeft er waarschijnlijk wel eentje in de kast liggen. Ooit werd de eerst jeans gemaakt door Levi Strauss. Destijds, in 1853, was het spijkerbroek productieproces nog vooral een kwestie van handwerk. Maar hoe worden spijkerbroeken gemaakt anno 2021? En waar is deze modieuze en multifunctionele broek eigenlijk van gemaakt? Wij vertellen het in dit artikel.

Oorspronkelijke spijkerbroek productieproces

De eerste jeans werden speciaal voor goudzoekers ontworpen en werden gemaakt van stevig zeildoek. De broeken waren ontzettend populair. Nadat het zeildoek op was ging Levi Strauss daarom door met de productie en gebruikte hiervoor een sterke katoensoort die later denim genoemd zou worden. Om ervoor te zorgen dat de broekzakken van de denim jeans niet zouden scheuren werden klinknagels gebruikt. Deze broeken van stevig katoen met klinknagels staan bekend als de eerste spijkerbroeken.

Hoe worden spijkerbroeken gemaakt anno 2021?

Het productieproces van elke spijkerbroek begint bij het oogsten van katoen. Voor iedere spijkerbroek worden ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt. Deze katoenbollen worden geselecteerd uit de beste oogsten in de wereld. Als de juiste katoen geselecteerd is wordt het gewassen en gemengd. Door de katoen te mengen kun je de goede eigenschappen van verschillende soorten samenvoegen waardoor de stof nog beter tot zijn recht komt.

Nadat de katoen gemengd is wordt deze eerst uitgerekt. Dit is nodig om de stof klaar te maken voor het spinnen. Tijdens het spinnen wordt van de katoen garen gemaakt. Hiervoor kunnen verschillende technieken gebruikt worden. De meest traditionele vorm is het zogenaamde ‘ringspinnen’. De gesponnen garen worden uiteindelijk tot een touw gedraaid.

Het verven van de spijkerbroek stof

Hoe wordt een spijkerbroek gemaakt van dit gedraaide katoenen touw? De eerste stap na het spinnen en draaien is het verven van het touw. Hiervoor wordt het touw in een Indigo blauw verfbad gedaan. Hoe vaker dit baden in de blauwe verf herhaald wordt, hoe donkerder het garen uiteindelijk zal kleuren. Nadat het garen geverfd is met de indigo blauwe kleur, worden de touwen ontrafeld en kan het echte weefproces beginnen.

New Star - Heren jeans

3. Weven en voorkrimpen spijkerbroek

Om van de gekleurde draden een spijkerbroek te kunnen maken wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Deze weeftechniek wordt ook wel keperbinding genoemd. Er ontstaat tijdens deze manier van weven een schuine lijn, doordat er tijdens het weven één witte draad ‘op’ en drie blauwe draden ‘neer’ geweven zijn. Dit maakt het weefsel erg sterk en duurzaam: eigenschappen waar de jeans natuurlijk om bekend staat. Dankzij deze sterke weeftechniek wordt de jeans niet alleen als mode item maar juist ook als stevige werkbroek gebruikt. Nadat de stof geweven is branden de producenten er nog het pluis vanaf en wordt de stof in verschillende richtingen scheefgetrokken om draaipijpen te voorkomen. Als laatste krimpen ze de stof voor. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de broek na aanschaf niet te veel meer krimpt, zodat de pasvorm behouden blijft. Dankzij het voorkrimpen zal de broek na aankoop 20% minder krimpen.

4. Maken van de jeans

Na het oogsten, spinnen, weven en voorkrimpen begint dan eindelijk het daadwerkelijke maken van de spijkerbroek. Iedere spijkerbroek begint als een patroon, waarbij een standaardpatroon uit ongeveer 15 patroondelen bestaat. Met een groot snijapparaat wordt vervolgens de denim stof in de benodigde patronen gesneden. Dit wordt niet jeans voor jeans gedaan: met de hand kunnen wel honderd lagen tegelijk uitgesneden worden.

Vervolgens worden de verschillende patroondelen gemerkt met krijt, zodat deze later in het proces op de juiste manier samengevoegd kunnen worden. Voor het samenvoegen van die 15 patroondelen zijn 12 productiestappen nodig, waarbij de broeken met verschillende naaimachines in elkaar worden genaaid. Dit deel van het spijkerbroek productieproces kost bij elkaar slechts 15 minuten.

5. Afwerking spijkerbroek

Nadat de broek in elkaar is gezet gaat hij in de wasmachine om zijn specifieke kleur te krijgen. Zo krijgt een stonewashed broek zijn kleur doordat deze met puimstenen (vulkanisch gesteente) gewassen is. Na het wassen vinden er nog een paar finishing touches plaats, zoals bijvoorbeeld het wegknippen van losse draden en het plaatsen van labels. Daarna kunnen de spijkerbroekbroeken naar de winkel om verkocht te worden.

Wil je meer weten over jouw favoriete jeans of wil je weten welke model het beste bij jou past? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

Veilige betaling en verzending via:
iDeal logo Paypal logo Mastercard logo Bancontact logo Postnl logo

Jojo jeans

Grote Spuistraat 13
3311 GE Dordrecht
T: 078 6312820
E: info@jojojeans.nl

Telefonisch bereikbaar di t/m za 11:00 tot 17:00

Openingstijden

Vrijdag: 11.00 - 17.00
Zaterdag: 10.00 - 17.00