5 slimme wastips voor je jeans

Home / Blog / 5 slimme wastips voor je jeans

Een favoriete jeans: jij hebt er vast ook één. Zo eentje die perfect past en die heerlijk zit. Zo’n jeans wil je natuurlijk zo lang mogelijk in topconditie houden. Tegelijkertijd wil je de spijkerbroek schoon en fris houden. Maar hoe zorg je ervoor dat de broek goed schoon wordt zonder dat deze beschadigt? Hoe vaak mag de broek in de wasmachine en op welke temperatuur kun je je jeans het beste wassen? In dit artikel zetten we een aantal tips en tricks voor je op een rijtje. Zo kun je nog langer van je 247 jeans, Brams Paris of New Star jeans blijven genieten!

Hoe vaak kun je je jeans wassen?

Een spijkerbroek die je intensief gebruikt zul je regelmatig willen wassen, zodat deze er netjes uitziet en fris ruikt. Te vaak je jeans wassen is echter niet goed. Door het vele wassen zal de broek na verloop van tijd gaan slijten en zal de mooie blauwe kleur vervagen. We raden je daarom aan om het wassen van je spijkerbroek tot een minimum te beperken. Soms is wassen niet nodig; bijvoorbeeld als je jeans een beetje muf ruikt. Je kunt ‘m dan even buiten hangen in de frisse lucht, zodat ‘ie weer heerlijk fris ruikt en nog een ronde gedragen kan worden. Regent het buiten? Dan kun je ervoor kiezen om de broek een nachtje in de vriezer te leggen. De koude temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood en dat nare geurtjes verdwijnen.

Af en toe je jeans wassen om slijtage te voorkomen

Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten. Hierdoor kunnen zelfs gaten ontstaan in je broek. Bovendien moet je de jeans zo nu en dan blootstellen aan het water van de wasmachine om uitdroging te voorkomen. Af en toe je jeans wassen is dus zeker aan te bevelen. Gebruik hiervoor onderstaande jeans wastips. Zo zorg je ervoor dat de pasvorm mooi blijft en de kleuren niet vervagen.

Algemene wastips voor je spijkerbroek

 1. Lees het etiket van de jeans
  Kijk altijd eerst goed naar het etiket van je jeans voordat je ‘m wast. De wasvoorschriften zijn niet voor iedere spijkerbroek hetzelfde. Volg de voorschriften altijd goed op om krimpen en vervagen te voorkomen.
 1. Was de jeans op een lage temperatuur
  Je kunt je broek altijd het beste op 30 graden wassen. Zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi
 1. Gebruik vloeibaar wasmiddel
  Voor het wassen van je jeans kun je het beste een vloeibaar wasmiddel gebruiken. Wasmiddel in poedervorm kan namelijk vlekken achterlaten op een donkere jeans.
 1. Was de jeans binnenstebuiten
  Bescherm je jeans tegen beschadigen in de wasmachine door deze binnenstebuiten in de wasmachine te stoppen, met de knopen en ritsen dicht.
 1. Was de jeans apart
  Een spijkerbroek kan wat kleur afgeven in de wasmachine. Daarom doe je er goed aan om de broek apart te wassen. Stop het liefst ook niet te veel spijkerbroeken bij elkaar in één was.

Wastips voor je spijkerbroek

Wastips zwarte jeans: net even anders

Bovenstaande tips gelden voor een blauwe spijkerbroek. Een zwarte jeans vraagt net even om een andere aanpak. Uiteraard wil je voorkomen dat je net nieuwe zwarte jeans al na een paar keer wassen grijs wordt. Om de intens zwarte kleur van je broek te behouden kun je ‘m daarom voor de eerste keer wassen laten weken in een bak met azijn. Dit zorgt ervoor dat de kleurstof beter aan de vezels blijft hangen. Een zwarte jeans kun je overigens beter niet in de droger stoppen na het wassen. Ook in de droger kan de kleur verder vervagen.

Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen om je zwarte jeans mooi te houden? Lees ons artikel over het wassen van een zwarte broek.

Stop je spijkerbroek niet in de droger

Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen. Dat geldt ook voor een stretch jeans: in de droger smelten de elastaanvezels in de broek samen. Hierdoor verliest je broek zijn elasticiteit en dus ook de mooie pasvorm en het draagcomfort. Je kunt je broek daarom altijd beter op een natuurlijke manier laten drogen, zodat de vorm intact blijft.

Ook wanneer je je jeans iets te groot hebt gekocht is het geen goed idee om deze te laten krimpen in de droger. Na een uur heeft de jeans zijn normale lengte weer terug, terwijl de elasticiteit en de mooie pasvorm zijn verdwenen. Koop een spijkerbroek daarom altijd goed op maat.

Met deze tips heb je nog langer plezier van je favoriete Jojo jeans. Heb je nog vragen over de verzorging van je broek of wil je weten welke pasvorm het beste bij je past? Neem gerust contact met ons op!

 

FAQ’s

Moet je een spijkerbroek wassen voor je hem draagt?

Nee, dat hoeft meestal niet. Nieuwe spijkerbroeken zijn klaar om te dragen als je ze koopt. Maar als je een erg gevoelige huid hebt of de broek ruikt sterk nieuw, dan kun je hem wel eerst wassen. Doe dit op een koud programma met mild wasmiddel en hang de broek daarna op om te drogen. Zo blijft hij mooi.

Hoe kun je het beste spijkerbroeken wassen?

Het is aan te raden om spijkerbroeken binnenstebuiten te wassen. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel om de kleur te behouden en slijtage te voorkomen. Kies voor een kort en zacht wasprogramma, zoals het delicate programma, om te voorkomen dat de stof te veel wordt blootgesteld aan wrijving en spanning.

Hoe was je een spijkerbroek de eerste keer?

Als je je nieuwe spijkerbroek voor het eerst gaat wassen, moet je dat voorzichtig doen om de kleur te behouden. Keer de broek binnenstebuiten zodat de buitenkant niet zo snel slijt in de wasmachine. Gebruik een zacht wasmiddel en zet de wasmachine op een koud of lauw programma. Was je nieuwe broek alleen of met andere donkere kleding om te voorkomen dat de kleur afgeeft. Sommige mensen doen een kopje azijn in het waswater de eerste keer dat ze de broek wassen. Dit helpt de kleur vast te houden. Na het wassen hang je de broek op om te drogen. Stop hem niet in de droger, want daar kan hij van krimpen en beschadigen.

Hoe vaak moet je een spijkerbroek wassen?

Spijkerbroeken kunnen meerdere keren gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden. Als ze niet vies ruiken of zichtbaar vlekken hebben, kun je ze vaak na 4-5 keer dragen wassen. Dit helpt de stof en kleur langer goed te houden.

Kun je een spijkerbroek op 40 graden wassen?

Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen. Echter raden wij aan om je spijkerbroek veilig op 30 graden te wassen, zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi. Controleer altijd het label op de broek voor specifieke wasinstructies.

Kun je een spijkerbroek op 60 graden wassen?

Het is geen goed idee om je spijkerbroek op 60 graden te wassen. Dit is te heet en kan je broek beschadigen. De kleur kan vervagen en de stof kan krimpen. De meeste spijkerbroeken was je het beste op een lagere temperatuur, zoals 30 of 40 graden. Dit is genoeg om ze schoon te krijgen en houdt je broek mooi. Als je jeans echt heel vies zijn, probeer dan een vlekkenreiniger en was ze iets warmer, maar niet op 60 graden. Kijk altijd op het label in je broek voor de juiste wasinstructies.

Kun je een spijkerbroek in de droger doen? En welke stand?

Het is beter om spijkerbroeken niet in de droger te doen, omdat dit de stof kan doen krimpen en slijten. Als je dit echter toch wilt doen, gebruik dan een lage tot gemiddelde droogstand om de hitte te beperken. Het is nog steeds aan te raden om spijkerbroeken aan de lucht te laten drogen, bij voorkeur plat op een rek of hangend aan een hanger.

Kun je T-shirts en spijkerbroeken samen wassen?

Over het algemeen is het veilig om T-shirts en spijkerbroeken samen te wassen, zolang je een paar voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg ervoor dat de kleuren niet doorlopen (vooral bij nieuwe spijkerbroeken) door vergelijkbare kleuren samen te wassen. Ook is het nog steeds slim om broeken binnenstebuiten te keren om wrijving met andere kleding te verminderen. Het is niet verstandig witte T-shirts te wassen met spijkerbroeken, tenzij je liever een lichtblauw T-shirt had gewild 😉 

Veilige betaling en verzending via:
iDeal logo Paypal logo Mastercard logo Bancontact logo Postnl logo

Jojo jeans

Grote Spuistraat 13
3311 GE Dordrecht
T: 078 6312820
E: info@jojojeans.nl

Telefonisch bereikbaar di t/m za 11:00 tot 17:00

Openingstijden

Vrijdag: 11.00 - 17.00
Zaterdag: 10.00 - 17.00

Zaterdag, Koningsdag, zijn wij gesloten!