Wastips voor je jeans

Home / Blog / Wastips voor je jeans

De meeste van ons zullen wel een favoriete jeans in de kast hebben hangen. Deze zit net iets lekkerder dan al je andere spijkerbroeken en draag je daarom maar al te graag. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat deze favoriete jeans in tip top conditie blijft, maar hoe doe je dat als je deze door het vele dragen regelmatig wil wassen? Hoe vaak moet je hem bijvoorbeeld in de wasmachine doen en op welke temperatuur wordt de broek goed schoon zonder hem te beschadigen? Wij hebben een aantal tips en tricks voor het jeans wassen op een rijtje gezet, zodat jij nog langer van je 247 jeansBrams Paris ofFaster spijkerbroek kan blijven genieten!

Hoe vaak kun je jouw jeans wassen?

Wanneer je jouw meest geliefde spijkerbroek intensief gebruikt, zal je hem uiteraard ook regelmatig willen wassen. Je wilt immers wel dat je broek er netjes uitziet en fris ruikt. De vraag is echter hoe vaak je een jeans kunt wassen, zonder dat er overmatige slijtage optreedt. Sommige mensen zijn van mening dat je een jeans wassen beter helemaal achterwege kunt laten. Het wassen van de broek zorgt namelijk voor slijtage en maakt ook dat de kleur van de broek kan vervagen. Om een spijkerbroek fris te houden zonder te wassen, wordt daarom weleens geadviseerd om deze af en toe een nachtje in de vriezer te leggen. Door je spijkerbroek in de vriezer te leggen worden bacteriën gedood en verdwijnen nare geurtjes.

Om slijtage te voorkomen, is overmatig wassen zeker niet aan te bevelen. Het is slim om het wassen van je spijkerbroek tot het minimum te beperken. Door dit te doen voorkom je dat je jeans krimpt of vervaagt. Wanneer de spijkerbroek niet echt vies is maar wel een beetje muf ruikt, is het slimmer om hem even buiten te hangen dan hem direct te wassen. Na een tijd in de frisse lucht te hebben uitgewaaid kan hij zo weer een ronde fris mee.

Jeans wassen juist ook goed tegen slijtage

Het is overigens een fabeltje dat het helemaal niet wassen van je spijkerbroek de meest verstandige keuze is. Mensen die dit adviseren vergeten namelijk dat het ophopen van een vuil in een spijkerbroek de levensduur evengoed kan verkorten. Wanneer de vezels van je jeans te maken krijgen met opgehoopt vuil zoals viezigheid en huidcellen, slijten ze eerder en krijg je makkelijker gaten in je broek. Bovendien wil je ook niet dat de broek volledig uitdroogt doordat hij nooit aan het water van een wasmachine wordt blootgesteld. Het is dus verstandig om de jeans niet vaak te wassen, maar dit wel zo nu en dan te blijven doen. Houd je daarbij aan onderstaande jeans wastips, zodat de kleuren niet vervagen en de pasvorm hetzelfde blijft.

Algemene wastips voor je spijkerbroek

  1. Etiket jeans lezen: Zorg dat je altijd goed het etiket in je jeans leest voordat je gaat wassen. Hoe een jeans gewassen moet worden, kan immers per broek verschillen. Volg de voorschriften altijd goed op om krimpen en vervagen te voorkomen!
  2. Jeans wassen; op hoeveel graden? Kies voor een zo laag mogelijke temperatuur (30 graden). Hierdoor voorkom je verkleuring en krimpen.
  3. Vloeibaar wasmiddel: Gebruik bij het wassen van je spijkerbroek altijd een vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Poeder wasmiddel kan namelijk vlekken achterlaten op een donkere jeans.
  4. Binnenstebuiten wassen: Het is het beste om je jeans binnenstebuiten te wassen, met knopen en ritsen gesloten. Zo voorkom je dat de jeans beschadigd raakt tijdens het wassen.
  5. Apart wassen: Was de jeans het liefst niet samen met andere kledingstukken. Stop het liefst ook niet te veel spijkerbroeken bij elkaar in één wasmachine.

Wastips voor je spijkerbroek

Wastips zwarte jeans; net even anders

De tips voor het jeans wassen zijn niet voor alle spijkerbroeken hetzelfde. Zo heeft een zwarte jeans bijvoorbeeld net even wat meer aandacht nodig tijdens het wassen. Je wilt immers niet dat je gloednieuwe zwarte spijkerbroek al na drie keer wassen grijs is geworden. Wil je dat de zwarte kleur zo lang mogelijk mooi blijft en je zwarte jeans ook echt intens zwart blijft? Leg je zwarte spijkerbroek dan voor het wassen in een bak met azijn. Dit zorgt ervoor dat de kleurstof beter aan de vezels blijft hangen. Stop je zwarte spijkerbroek voor beter kleurbehoud na het wassen niet in de droger. Het is namelijk mogelijk dat de kleur van je jeans verandert in de droger.

Meer weten? Lees dan ook ons artikel over het wassen van een zwarte broek met 5 handige tips!

Stop je spijkerbroek niet in de droger

Overigens is het sowieso niet aanbevolen om een spijkerbroek na het wassen in een droger te stoppen. Als je wilt dat de vorm van je spijkerbroek intact blijft, is het namelijk belangrijk dat je hem op een natuurlijke manier langzaam laat drogen. Door de hoge temperaturen van je droger is het mogelijk dat de elastanvezels van je stretch jeans samensmelten. Hierdoor verliest je broek zijn elasticiteit en dus zijn stijl en draagcomfort. Koop een spijkerbroek daarom altijd goed op maat; je iets te grote jeans laten krimpen in de droger is immers geen goed idee. Na een uur heeft de jeans zijn normale lengte weer terug, terwijl de elasticiteit en mooie pasvorm is verdwenen.

Dankzij deze tips kun jij je bij Jojo jeans gekochte broek nog langer dragen en mooi houden. Heb je toch nog vragen over de verzorging van jouw jeans of wil je weten welke pasvorm het beste bij jou past? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

Veilige betaling en verzending via:
iDeal logo Paypal logo Mastercard logo Bancontact logo DHL logo

Jojo jeans

Grote Spuistraat 13
3311 GE Dordrecht
T: 078 6312820
E: info@jojojeans.nl

Telefonisch bereikbaar di t/m za 11:00 tot 17:00

Openingstijden

Vrijdag: 11.00 - 17.00
Zaterdag: 10.00 - 17.00

Let op: De stenen winkel is geopend op vrijdag en zaterdag. Kom langs om te passen en voor een persoonlijk advies! Groetjes Josien van Jojo jeans