Hoe houd je een zwarte broek zwart?

Home / Blog / Hoe houd je een zwarte broek zwart?

Iedereen heeft wel een favoriete zwarte jeans. Of wat dacht je van die lekkere zwarte werkbroek die je bijna iedere dag draagt? Het regelmatig of verkeerd wassen van een zwarte broek zorgt ervoor dat die een doffe of vergrijsde kleur krijgt. Dat is zonde en helemaal niet nodig! Met deze 5 trucjes houd je jouw zwarte broek zo lang mogelijk zwart.

Tips voor het wassen van een zwarte broek

Tip 1: Een zwarte broek wassen doe je binnenstebuiten

Jeans, en vooral zwarte broeken, blijven veel langer mooi als je ze voor het wassen binnenstebuiten keert. In de wastrommel wordt jouw wasje alle kanten opgeslingerd. De wrijving die daardoor ontstaat, zorgt iedere wasbeurt voor slijtage. Op zwarte kleding zul je dit sneller gaan zien dan op lichte kleding; de zwarte kleur vergrijsd dan. Daarbij komt, dat de trommel van een wasmachine niet glad is maar vol zit met gaatjes. Deze werken als schuurpapier op een zwarte stof. Binnenstebuiten keren die broek, dus, om slijtage aan de mooie zwarte buitenkant te voorkomen!

Tip 2: Jouw zwarte broek wassen met dezelfde kleuren

Het is voor jou misschien vanzelfsprekend, maar wordt lang niet door iedereen gedaan: wassen met kleding in dezelfde kleuren. Vooral zwarte- en witte was behoudt zo veel langer zijn kleur. Zorg er dus voor dat je jouw zwarte broek altijd wast met andere zwarte kledingstukken. Als het moeilijk is om zelf een trommel met zwarte was vol te krijgen, kun je misschien een wasje draaien met een huisgenoot of met de buren?

Tip 3: Gebruik vloeibaar wasmiddel speciaal voor zwarte was

Wist jij dat waspoeder minder geschikt is voor donkere kleding? Het zorgt ervoor dat de stof dof wordt en kan zelfs vlekken achterlaten op je zwarte broek! Voor het wassen van een zwarte broek, zoals de Brams Paris Hugo of een Jacksonville jeans, kun je het beste vloeibaar wasmiddel gebruiken. Er zijn veel vloeibare wasmiddelen die speciaal geschikt zijn voor zwarte kleding. Deze bevatten een klein beetje kleurstof om jouw zwarte broek nóg langer zwarte te houden!

Tips om jouw zwarte broek te wassen zonder te verkleuren

Tip 4: Je zwarte broek wassen met azijn

Een typisch trucje uit grootmoeders tijd is je zwarte kleding wassen met azijn. Het is een super tip om verkleuring te voorkomen. Als je jouw nieuwe zwarte broek de eerste keer wast in azijn, fixeert de kleur en zal die ook bij de wasbeurten erna langer mooi blijven. Hoe werkt dat dan? Je doet wat azijn in het wasbolletje van je standaard wasmiddel-dop en gooit deze, samen met de spijkerbroek, in de wasmachine. Je hoeft niet bang te zijn dat azijn slecht is voor je wasmachine. Je kunt de spijkerbroek ook een nachtje laten weken in een emmer koud water met een kopje (of wasbolletje) azijn. Was de broek na het wassen of weken met azijn nog een keer uit met een regulier wasprogramma. Bijkomend voordeel is dat je nieuwe broek door de azijn ook geen kleur afgeeft op andere kleding. (Handig als je jouw zwarte broek samen met lichtere zwarte kleuren wast!)

Tip 5: Een zwarte broek kun je beter niet drogen in de droger of de zon

Dat de gaatjes in de trommel van een wasmachine zorgen voor slijtage, hebben we je verteld. Maar dan hebben we het nog niet over de droger gehad! Een droger centrifugeert harder en wordt hartstikke heet. Deze combinatie is funest voor de kleur van je zwarte broek. Maar ook van het drogen in de zon wordt jouw favoriete zwarte broek grijs! Hang hem het liefst gewoon op een wasrek binnen in huis, dan blijft de zwarte kleur het langst mooi.

Is jouw zwarte broek niet meer te redden? Met bovenstaande tips kun je met een gerust hart een nieuwe favoriet kopen! Bekijk ons assortiment op de website of neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

 

FAQ’s

Hoe krijg je witte vlekken uit zwarte kleding?

Witte vlekken op zwarte kleding kunnen vaak worden veroorzaakt door zeepresten, kalkaanslag of andere mineralen. Om ze te verwijderen, kun je een mengsel van gelijke delen water en azijn gebruiken. Dep voorzichtig op de vlekken en spoel daarna goed uit. Test dit eerst op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

Welke azijn voor zwarte kleding?

Gewone witte azijn is geschikt voor het verzorgen van zwarte kleding. Zorg ervoor dat je ongekleurde, heldere azijn gebruikt en vermijd azijn met toegevoegde kleurstoffen, omdat die mogelijk vlekken kunnen achterlaten.

Hoeveel azijn in water om kleur te fixeren?

Een algemene richtlijn is om ongeveer 1/4 tot 1/2 kopje azijn toe te voegen aan een volle wasmachine tijdens het laatste spoelwater om de kleur van kleding te helpen behouden. Dit kan helpen om overtollige kleurstoffen te verwijderen en de kleur te fixeren.

Hoe houd ik mijn zwarte broek zwart?

Om je zwarte broek mooi en diep van kleur te houden, was je deze binnenstebuiten om wrijving met andere kleding te verminderen. Gebruik een mild wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor donkere kleding. Vermijd te veel wrijving en overmatige hitte in de droger, omdat dit de kleur kan vervagen.

Kan azijn en wasmiddel samen?

Ja, je kunt azijn en wasmiddel samen gebruiken, maar meestal niet in dezelfde wascyclus. Voeg azijn toe tijdens het laatste spoelwater om zeepresten te verwijderen en kleur te fixeren. Gebruik het wasmiddel volgens de instructies van de fabrikant in het hoofdwasprogramma. Het is slim om azijn niet direct met wasmiddel te mengen, omdat dit de effectiviteit van beide kan verminderen.

Veilige betaling en verzending via:
iDeal logo Paypal logo Mastercard logo Bancontact logo Postnl logo

Jojo jeans

Grote Spuistraat 13
3311 GE Dordrecht
T: 078 6312820
E: info@jojojeans.nl

Telefonisch bereikbaar di t/m za 11:00 tot 17:00

Openingstijden

Vrijdag: 11.00 - 17.00
Zaterdag: 10.00 - 17.00

Zaterdag, Koningsdag, zijn wij gesloten!