Weinig accessoires vervullen een zo belangrijke functie als een riem. Door een riem kan je niet alleen je outfit opleuken, maar er ook voor zorgen dat hij netjes zit, dat alles op zijn plek blijft en je broekband er netjes uitziet. De enige manier waarop de riem al deze belangrijke taken kan vervullen, is wanneer hij perfect zit. Het is dan ook fijn om jouw ideale riemmaat te weten en al je riemen in die maat te kopen of te bestellen. Maar hoe meet je die ideale riemmaat? We helpen je verder.
Welke riemmaten zijn er?
Maten in labels; het kan je af en toe duizelen. Want, wat betekent ‘100’, ‘M’ of ‘3x XL’ wanneer je de binnenkant van een riem bekijkt? Eigenlijk is het heel simpel. De numerieke riemmaten komen ongeveer overeen met de omvang van de heupen waar ze omheen moeten gaan. Maat 85 is geschikt voor heupen van tussen de 82 en 87 centimeter omtrek, maat 90 voor 87-92 cm, maat 95 voor 92-97 cm, maat 120 voor 117-122 cm en alles wat daartussen in ligt is van toepassing op de heupomvang die bij het getal van de riem in de buurt liggen. Wordt de grootte van de riem niet aangegeven met een cijfer, maar met een letter? Ook dan is het vrij simpel, als je het eenmaal weet. De internationale riemmaat XXS staat voor ongeveer 75 cm omtrek en XS voor 80 centimeter. Deze schaal loopt door tot aan 4XL, die staat voor 115 centimeter omtrek. Sta je dus met een L in je handen? Tel dan vanaf 75 centimeter (XS) voor iedere maat 5 centimeter erbij op. Zo kom je voor een L uit op een omvang van 95 centimeter.
Hoe meet je je riemmaat?
Leuk en aardig dat u nu weet welke maat bij welke omvang hoort, maar wat als je niet weet wat je eigen omtrek is? Dan is de makkelijkste oplossing natuurlijk: meten! Hiervoor neem je een regulier, maar flexibel meetlint dat je losjes om de heupen (ter hoogte van het heupbot) drapeert. Breng de uiteinden bij elkaar en check het aantal centimeter. Draag je je riem op een hogere of lagere plek dan normaal gebruikelijk is? Meet de omvang dan ook op die plek en niet strikt op de heupen. Heb je geen meetlint bij de hand? Dan kan je de riemmaat ook – bij benadering – op basis van je broekmaat bepalen. Voor heren geldt dat broekmaat 30 gelijk staat aan riemmaat 85. De riemmaat stijgt vervolgens net zo snel als de broekmaat. Een broekmaat 31 zal waarschijnlijk een riemmaat 90 hebben, hoewel dit ook nog altijd 85 kan zijn omdat broekmaten van meer factoren dan de heupomvang afhangen. Ook voor de confectiebroekmaten die beginnen op 46 is enigszins te voorspellen welke riemmaat erbij past. Voor 46 is dat 85, voor 48 is 95, 50 is ook 95, 52 start bij 105, 56 is 115 en 58 ook 115. Bovendien bestaan er ook extra lange riemen van 125 centimeter voor confectiemaat 120 en hoger. Door deze grove inschatting toe te passen koop je waarschijnlijk nog zelden een veel te korte of te lange riem.
Onthoud: de totale riem is altijd langer
Wanneer je een riem aanschaft, dan wil je uiteraard niet dat je moet trekken en sjorren om de riem dicht te krijgen. Het kan dan ook onnatuurlijk voelen om een riem te kopen die qua getal in de maat bijna identiek overeenkomt met de centimeters die je heupen omvangen. Daar hoef je echter niet bang voor te zijn. De riemmaat geeft niet het aantal centimeters dat de riem uiteindelijk beslaat aan. In werkelijkheid is de riem namelijk 10 tot 15 centimeter langer dan de heupmaat doet vermoeden. Er is in het design van de riem dus al rekening gehouden met een extra stuk leer of stof. Dat hoef je er zelf niet meer bij op te tellen. Ben jij geïnspireerd geraakt en op zoek naar een mooie riem? Neem dan eens een kijkje in het aanbod van riemen bij Jojo Jeans!