Het Geheim Achter Afgevende Spijkerbroeken: Waarom Vlekken op Je Kleding Verschijnen

Home / Blog / Het Geheim Achter Afgevende Spijkerbroeken: Waarom Vlekken op Je Kleding Verschijnen

Spijkerbroeken behoren al tientallen jaren tot de meest gedragen kledingstukken ter wereld. Ze zijn stoer, comfortabel en je kunt ze goed combineren. Maar er is één irritant probleem dat velen van ons maar al te goed kennen: afgevende spijkerbroeken. Dit betekent dat je favoriete blauwe spijkerbroek vlekken op je huid, schoenen of andere kledingstukken kan achterlaten. En wat denk je van blauwe vlekken op de bank of stoel. Wat is het geheim en de oplossing achter deze afgevende spijkerbroeken en waarom gebeurt dit? Wij leggen het je graag uit!

Oorzaak afgevende spijkerbroeken: Indigo

Het geheim van afgevende spijkerbroeken begint met de kleurstof die wordt gebruikt om denim zijn blauwe tint te geven: indigo. Indigo is een natuurlijke kleurstof die al eeuwenlang wordt gebruikt voor het verven van stoffen. Het unieke van indigo is dat het niet volledig aan de vezels van de denim hecht, in tegenstelling tot synthetische kleurstoffen die dat wel doen. 

De reden dat indigo niet permanent aan denim hecht, heeft te maken met de manier waarop het wordt aangebracht. Bij het verven van denim wordt de stof ondergedompeld in een indigo-verfbad. De kleurstof dringt de vezels binnen, maar hecht niet volledig. Dit betekent dat er altijd wat indigo loskomt, vooral in de eerste paar keer dat je een nieuwe spijkerbroek draagt. Dit is waarom je soms blauwe vingers krijgt als je over de stof wrijft.

Wassen Versnelt het Proces

Elke keer dat je je spijkerbroek wast, kan dit het afgeven verergeren. Tijdens het wassen slijt een deel van de indigo weg, waardoor de kleur verbleekt en vlekken op andere kledingstukken kunnen ontstaan als je ze samen wast. Dit is vooral het geval bij de eerste paar wasbeurten. Na verloop van tijd wordt de kleur stabieler en zal er minder indigo afgeven.

Hoe Kun Je Hiermee Omgaan?

Nu je weet waarom spijkerbroeken afgeven, hier zijn enkele gedetailleerde tips om ermee om te gaan:

Was Nieuwe Spijkerbroeken Apart: Het is een goed idee om je nieuwe spijkerbroek altijd apart te wassen tijdens de eerste paar wasbeurten. Dit minimaliseert het risico van afgeven van indigo op andere kledingstukken. Gebruik koud water en een mild wasmiddel. Lees ook vooral ons andere artikel: wastips voor je jeans.

Draai Je Spijkerbroek Binnenstebuiten: Door je spijkerbroek binnenstebuiten te draaien tijdens het wassen, minimaliseer je de wrijving en slijtage aan de buitenkant van de stof. Dit helpt om de kleur langer te behouden.

Gebruik Azijn: Voeg een scheutje azijn toe aan de wasmachine of laat je jeans eerst een nachtje weken in een emmer water met een kopje azijn. Azijn kan helpen om de kleurstof in de stof te fixeren en voorkomt dat deze gemakkelijk loskomt. Doordat de kleur beter aan de stof hecht zal de jeans minder snel vaal worden. Zorg ervoor dat je de azijn wel goed uitspoelt om een zure geur te voorkomen.

Gebruik Kleurvangers: Overweeg het gebruik van kleurvangers in je wasmachine. Deze kleine doekjes of ballen helpen om overtollige kleurstof op te vangen en te voorkomen dat deze zich aan andere kleding hecht.

Droog Je Spijkerbroek Liggend: Hang je spijkerbroek niet op om te drogen, want dit kan de kleur laten vervagen. Leg hem in plaats daarvan plat op een handdoek om te drogen.

Was Minder Vaak: Probeer je spijkerbroek niet na elke keer dragen te wassen, tenzij hij echt vies is. Denim is van nature bestand tegen geuren, dus luchten kan soms voldoende zijn om je spijkerbroek weer fris te maken.

Investeer in Kwaliteit: Goedkopere spijkerbroeken hebben vaak minder hoogwaardige stof en kleurstof, wat kan leiden tot meer afgeven. Overweeg om te investeren in spijkerbroeken van goede kwaliteit, die beter zijn behandeld en minder snel kleur verliezen. Neem bijvoorbeeld de Brams Paris jeans uit onze collectie, deze broeken staan bekend om hun hoge kwaliteit en geven hierdoor meer vertrouwen en zekerheid.

Spijkerbroeken en Jouw Werk

Als bouwvakker of iemand die dagelijks in de weer is, kan het dragen van spijkerbroeken een tweestrijd zijn. Enerzijds bieden ze duurzaamheid en bescherming, maar anderzijds kunnen ze vlekken op je werkshirts, gereedschap of handen achterlaten. Om dit te voorkomen, kun je overwegen om donkere spijkerbroeken te dragen die minder gevoelig zijn voor vlekken.

Het geheim achter afgevende spijkerbroeken draait om de eigenschappen van indigo en de manier waarop denim wordt geverfd. Door voorzichtig te zijn met je spijkerbroeken tijdens het wassen, zorg je ervoor dat je er langer plezier van kunt hebben en vlekken op andere kleding kunt voorkomen. Ook door te investeren in hoge kwaliteit spijkerbroeken loop je minder risico. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, neem dan vooral even contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van de juiste spijkerbroek.

Veilige betaling en verzending via:
iDeal logo Paypal logo Mastercard logo Bancontact logo Postnl logo

Jojo jeans

Grote Spuistraat 13
3311 GE Dordrecht
T: 078 6312820
E: info@jojojeans.nl

Telefonisch bereikbaar di t/m za 11:00 tot 17:00

Openingstijden

Vrijdag: 11.00 - 17.00
Zaterdag: 10.00 - 17.00

Zaterdag, Koningsdag, zijn wij gesloten!