Hoe wordt een jeans gemaakt?

Hoe wordt jeans gemaakt

Een goede jeans is toch wel 1 van de favoriete kledingstukken voor zowel dames als heren. Of het nu een goede werkjeans is of een mooie passende stretch jeans; we zijn er allemaal dol op en iedereen heeft er waarschijnlijk wel eentje in de kast liggen. Maar hoe komt jouw jeans nu precies tot stand? En waar is deze precies van gemaakt? Wij vertellen het in dit artikel.

1. Katoen oogsten en garen maken

Het ontstaan van elke spijkerbroek begint bij het oogsten van katoen. Per spijkerbroek worden ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt. Deze katoenbollen worden geselecteerd uit de beste oogsten in de wereld. Als de juiste katoen geselecteerd is wordt het gewassen en gemengd. Door de katoen te mengen kun je de goede eigenschappen van verschillende soorten samenvoegen en komen deze nog beter tot hun recht.

Garen maken voor jeans

Nadat de katoen gemengd is wordt deze uitgerekt zodat er begonnen kan worden met spinnen tot garen. De gesponnen garen worden tot een touw gedraaid.

2. Het verven van de stof

Het touw wordt daarna in een Indigo blauw verfbad gedaan. Hoe vaker dit proces herhaald wordt hoe donkerder het garen uiteindelijk is. Na het kleuren met de indigo blauwe kleur, worden de touwen ontrafeld en kan het weefproces beginnen.

Jeans verven

3. Weven en voorkrimpen

Voor jeans wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Deze weeftechniek noemen we keperbinding. Er ontstaat een schuine lijn doordat er tijdens het weven 1 witte draad ‘op’ en 3 blauwe draden ‘neer’ geweven zijn. Dit maakt het weefsel erg sterk en duurzaam. Door deze sterke weeftechniek is de jeans niet voor niets nog een van de meest gekozen werkbroeken.

Nadat de stof geweven is, branden de producenten er nog het pluis vanaf en wordt de stof in verschillende richtingen scheef getrokken om draaipijpen te voorkomen. Als laatste krimpen ze de stof voor, zodat de broek na aankoop 20% minder krimpt.

4. Maken van de jeans

Na het verven, weven en voorkrimpen begint dan eindelijk het daadwerkelijke maken van de jeans. De jeans begint als patroon en bestaat uit ongeveer 15 patroondelen. De denim stof wordt met de hand per honderd lagen tegelijk uitgesneden.

Het samenvoegen van de 15 patroondelen bestaat uit 12 productiestappen die samen ongeveer 15 minuten in beslag nemen. Met verschillende naaimachines wordt de broek in elkaar genaaid. Daarna nog een keer in de wasmachine voor z’n specifieke kleur. Zo krijgt een stonewashed broek z’n kleur doordat deze met puimstenen (vulkanisch gesteente) gewassen is.

Het maken van jeans

Na het wassen vinden er nog een paar finishing touches plaats zoals het wegknippen van losse draden en het plaatsen van labels. Daarna kunnen de broeken naar de winkel!