Weetjes over spijkerbroeken

Home / Blog / Weetjes over spijkerbroeken

Bijna iedereen heeft wel één of meerdere spijkerbroeken in de kast liggen. Van onze favoriete jeansmerken (bijvoorbeeld Brams ParisNew Star of 24/7 Jeans) en met onze favoriete pasvorm. Ze zijn stevig en veelzijdig, want ze kunnen worden gecombineerd met kledingstukken in allerlei verschillende stijlen. Maar wat weet je nu eigenlijk over die broeken die je dagelijks draagt? Wij geven je graag een aantal weetjes over spijkerbroeken mee, waarvan je nog geen weet had!

1. Goedkope en dure spijkerbroeken

Vraag je willekeurige personen (man of vrouw) naar hun lievelingskledingstuk, dan is de kans groot dat ze een spijkerbroek noemen. Dit universele kledingstuk is overal populair, want spijkerbroeken staan vrijwel iedereen goed en kunnen bijna overal mee gecombineerd worden. Daarnaast is de jeans ook een van de meest gebruikte werkbroeken. Het eerste model werd bijvoorbeeld gebruikt door mijnwerkers en cowboys.

Een spijkerbroek is gewoon ideaal, altijd en overal. We hebben dan ook best wat tijd gehad om deze broek te perfectioneren, want de jeans is al 145 jaar oud. De eerste broek werd in 1873 geproduceerd door Levi Strauss & Co. In die tijd waren spijkerbroeken goedkoop: ze gingen namelijk voor 1 euro over de toonbank. Tegenwoordig is diezelfde broek meer dan 100 euro waard – een prijsstijging van 10.000%! Overigens heeft een Japanner ooit via een internetveiling een 115 jaar oude Levi’s gekocht voor maar liefst 52.245 euro, waarmee hij de duurste jeans-aankoop wereldwijd deed.

Een spijkerbroek voor iedereen

2. Draag je denim of jeans?

Heb jij het over ‘denim’ of over ‘jeans’? En waar komen die namen eigenlijk vandaan? De term denim stamt van het Franse ‘de Nîmes’ af, wat aangeeft dat deze stof uit de plaats Nîmes kwam. De sterke stof die gebruikt wordt voor spijkerbroeken, werd al enkele eeuwen geleden voor het eerst geproduceerd als werkkleding. En nog steeds wordt voor deze sterke stof gekozen om werkbroeken van te maken.

De benaming ‘jeans’ komt oorspronkelijk van de Franse term ‘de Gênes‘, wat betekent ‘uit Genua’. In de Italiaanse plaats Genua werden namelijk voor het eerst broeken, rokken en hesjes van denimstof gemaakt. Met ‘de Gênes’ werden dus kledingstukken uit de plaats Genua mee bedoeld. Deze naam is uiteindelijk verbasterd tot het Engelse ‘jeans’.

Denim of Jeans

3. Klein broekzakje

Heb jij je ook altijd al afgevraagd waar nu precies dat kleine broekzakje aan de voorkant voor bedoeld is? In dat minizakje dat verstopt zit in een andere broekzak, kun je eigenlijk net niets kwijt. Dus wie heeft ooit bedacht dat dit handig was en waarom? Wel, we hebben het verlossende antwoord voor je: de jeans is rond 1853 ontstaan en in die tijd droegen veel mannen een zakhorloge. Als dat horloge in de grote broekzak werd opgeborgen, dan ging hij vaak kapot. Door de toevoeging van dit minuscule zakje konden zakhorloges onbeschadigd op hun plek blijven zitten. Inmiddels dragen we geen zakhorloges meer, maar spijkerbroeken zijn nog altijd onderdeel van het alledaagse modebeeld.

4. Dames versus heren

Wellicht is het je wel eens opgevallen dat de rits van dames- en herenspijkerbroeken in tegenovergestelde richtingen geplaatst wordt. De reden daarvoor is niet helemaal bekend, maar het zou kunnen komen doordat mannen in de middeleeuwen moesten zwaardvechten met hun rechterhand, en dan hun linkerhand nog vrij hadden om de knoopjes dicht te doen. Dat is dan ook zo gebleven bij ritsen. Het kan ook komen door de kamermeisjes. Die zouden vroeger de koningin aankleden, terwijl de koning dat meestal zelf deed. De koning moest dan vanuit zijn eigen perspectief de knoopjes dichten, de kamermeisjes juist andersom, in spiegelbeeld.

Een ander verschil tussen dames en heren op het gebied van spijkerbroeken: vrouwen hebben net iets meer moeite bij het kiezen van de juiste jeans. Over het algemeen passen vrouwen tien jeans voordat ze er eentje kopen. Ook hebben vrouwen meer exemplaren dan mannen. Gemiddeld hebben ze er zeven in de kast liggen. Bij mannen ligt dit aantal iets lager, want zij hebben er gemiddeld vijf in hun bezit.

Opvallend is dat de jeans goed is voor het ego van de man. Uit onderzoek is gebleken dat 41% van de mannen een spijkerbroek draagt tijdens de eerste date. Bij 1 op de 3 mannen zorgt het dragen van hun favoriete jeans zelfs voor een boost in het zelfvertrouwen.

Vrouwen en mannen hebben op het gebied van spijkerbroeken net een andere smaak. De heren houden van een vrouw in een strakke spijkerbroek, terwijl 68% van de vrouwen graag een man ziet in een jeans die wat wijder valt. Meer dan 90% van de vrouwen vindt een goed zittende jeans bij een man sexy!

weetjes over spijkerbroeken

5. Spijkerbroeken onderhouden

Voor het behoud van de kleur van een spijkerbroek is het belangrijk om deze niet te vaak te wassen. Ruikt hij muffig? Gooi hem niet meteen in de wasmachine. Het advies is ‘koelen in plaats van spoelen’: stop je jeans dus een nachtje in de vriezer! Daarin worden bacteriën namelijk gedood. Daarna is je spijkerbroek weer fris om gedragen te worden. Geurtjes verwijderen kan ook op een andere manier: geef je lievelingsjeans eens een stoombadje door deze tijdens je douchebeurt in de badkamer te hangen. De stoom van de douche zorgt ervoor dat onaangename geurtjes verdwijnen.

Is het toch echt tijd om je jeans te wassen? Stop hem dan altijd binnenstebuiten in de wasmachine. Hierdoor blijft de wassing langer mooi en zal je spijkerbroek minder snel slijten. Of leg hem in een badje met lauw water en een scheutje azijn. Vermijd vervolgens het strijkijzer, en laat je spijkerbroek op natuurlijke wijze drogen door hem ondersteboven aan de waslijn te hangen. (Zo voorkom je dat de broek krimpt of lelijk wordt).

Tip: een oude, vervaagde broek kun je nieuw leven inblazen door hem samen met een gloednieuwe donkere jeans te wassen.

6. Nederland en buitenland

Gemiddeld heeft een Nederlander zo’n 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard. De spijkerbroek is dan ook het meest gedragen kledingstuk ter wereld. En in Japan kun je zelfs een spijkerbroek uit een automaat kopen!

Wil je meer weten over jouw favoriete jeans of wil je weten welke model het beste bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op; wij helpen je graag verder.

Veilige betaling en verzending via:
iDeal logo Paypal logo Mastercard logo Bancontact logo Postnl logo

Jojo jeans

Grote Spuistraat 13
3311 GE Dordrecht
T: 078 6312820
E: info@jojojeans.nl

Telefonisch bereikbaar di t/m za 11:00 tot 17:00

Openingstijden

Vrijdag: 11.00 - 17.00
Zaterdag: 10.00 - 17.00

Zaterdag, Koningsdag, zijn wij gesloten!