Krimpt katoen op 60 graden? Wij leggen het uit!

Home / Blog / Krimpt katoen op 60 graden? Wij leggen het uit!

Katoen is een van de populairste materialen om kleding van te maken. Het is duurzaam, zacht, ademt goed en is fijn voor je huid. Het wordt tegenwoordig zelfs steeds vaker duurzaam geproduceerd. Alleen maar positieve punten dus! Wanneer je goed zorgt voor je katoenen kledingstukken, dan kun je er jaren van genieten. Zo ook jouw spijkerbroeken, die vaak vooral van katoen zijn gemaakt. In dit artikel vertellen we je hoe je katoen moet wassen en of de stof kan krimpen in de was. Zo weet jij precies hoe je jouw Bram Paris Jeans het langste mooi kunt houden!

Op zoveel graden was je katoen

Het is een van de vragen die we het meest krijgen: krimpt katoen op 60 graden? Het juiste antwoord is helaas ja, dat kan. Katoen kun je het beste niet te heet wassen, want bij hogere temperaturen loop je meer risico op het krimpen van de stof. Was jouw katoenen kledingstukken daarom op maximaal 40 graden en doe ze niet zomaar in de droger. Zeker 100% katoenen kledingstukken hebben meer de neiging om te krimpen dan gemixte stoffen. Er zijn items waarbij het niet erg is als ze krimpen, bijvoorbeeld je handdoeken of beddengoed. Deze items kun je met een gerust hart wat heter wassen. Dan zorg je er ook voor dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen.

Welk wasprogramma kies je?

Sommige wasmachines hebben een speciaal katoenen wasprogramma. Het is altijd verstandig om hiervoor te kiezen, zodat je niet te heet wast. Het belangrijkste is om niet toch per ongeluk je katoenen kleding op 60 graden te wassen. Bij voorkeur kies je voor een eco-katoen stand: dan was je op een lage temperatuur en dat is het allerbeste voor je katoenen kleding. Zorg er dan wel voor dat je gebruik maakt van een wasmiddel dat ook bij lage temperaturen effectief is. Het beste kun je je kleding de eerste wasbeurt apart wassen of met kleuren die vergelijkbaar zijn. Katoen kan namelijk vrij gemakkelijk kleur afgeven op andere stoffen, en dat is natuurlijk zonde!

Katoen expres laten krimpen door te wassen op 60 graden

Heel soms komt het voor dat je een katoenen kledingstuk juist wél wilt laten krimpen, omdat je het iets te groot gekocht hebt of omdat je wil dat het kledingstuk een strakkere pasvorm krijgt. Je kunt dan proberen om het item juist wel op een hogere temperatuur te wassen, denk aan 50 of 60 graden. De warmte van het hete water vernauwt de vezels van het textiel, en dat zorgt ervoor dat het kledingstuk kleiner wordt. Uiteraard kun je hierbij echter niet garanderen dat jouw kledingstuk perfect van vorm blijft.

Wil je zeker weten dat je je jouw katoenen kledingstukken goed verzorgt, of vraag je je af hoe je jouw specifieke jeans het beste kunt wassen? Neem vooral contact met ons op voor een goed antwoord op jouw vraag. Wij bieden je graag advies!

Veilige betaling en verzending via:
iDeal logo Paypal logo Mastercard logo Bancontact logo DHL logo

Jojo jeans

Grote Spuistraat 13
3311 GE Dordrecht
T: 078 6312820
E: info@jojojeans.nl

Telefonisch bereikbaar di t/m za 11:00 tot 17:00

Openingstijden

Vrijdag: 11.00 - 17.00
Zaterdag: 10.00 - 17.00

''Vrijdag 24 maart is de stenen winkel een dag gesloten, sorry daarvoor!!''