4 leuke jeans weetjes

weetjes over spijkerbroeken

Bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere spijkerbroeken in de kast liggen. We hebben ook allemaal onze favoriete jeansmerken (bijvoorbeeld Brams Paris, New Star of 24/7 Jeans) en favoriete pasvorm. Maar wat weet je nu eigenlijk over die broeken die in je kast liggen? Omdat het komkommertijd is geven we je graag een aantal feitjes die je misschien helemaal niet wist!

1. Goedkope jeans

Als je het vraagt op een feestje is het meest populaire en veelzijdige kledingstuk toch wel de jeans. Een goede spijkerbroek kan namelijk bijna overal mee gecombineerd worden. Daarnaast is het ook een van de meest gebruikte werkbroeken. De eerste jeans werd bijvoorbeeld gebruikt door mijnwerkers en cowboys.

Een spijkerbroek is gewoon perfect, altijd en overal. We hebben dan ook best wat tijd gehad om deze broek te perfectioneren, want de jeans is al 145 jaar oud. De eerste broek werd in 1873 geproduceerd door Levi Strauss & Co. En in die tijd waren spijkerbroeken echt goedkoop. Ze gingen namelijk voor 1 euro over de toonbank. Tegenwoordig is diezelfde broek van 136 jaar oud 135.575 euro waard.

Een spijkerbroek voor iedereen

2. Denim of jeans?

Heb jij het over ‘denim’ of over ‘jeans’? Waar komen die namen eigenlijk vandaan? De naam denim stamt van het Franse ‘de Nîmes’ af. Dit geeft aan dat deze stof uit de plaats Nîmes kwam. De sterke stof die we gebruiken voor spijkerbroeken werd al enkele eeuwen geleden voor het eerst geproduceerd als werkkleding. En nog steeds wordt deze sterke stof gebruikt voor werkbroeken.

Denim of Jeans

 

De benaming ‘jeans’ komt oorspronkelijk van de Franse term ‘de Gênes‘, wat betekent ‘uit Genua’. In de Italiaanse plaats Genua werden namelijk voor het eerst broeken, rokken en hesjes van denimstof gemaakt. Met ‘de Gênes’ werden dus kledingstukken uit de plaats Genua mee bedoeld. Deze naam is uiteindelijk verbasterd tot het Engelse ‘jeans’.

Kleine zakje

Heb jij je ook altijd afgevraagd waar nu precies dat kleine zakje voor is? Dat zakje wat verstopt zit in je andere zak? Je kan er eigenlijk net niets in kwijt. Dus wie heeft ooit bedacht dat dit handig was en waarom? Nou, wij geven je graag het antwoord: De jeans is rond 1853 ontstaan en in die tijd droegen veel mannen een zakhorloge. In de grote zak ging dat horloge vaak kapot. Met dit mini zakje als toevoeging, kon je zakhorloge onbeschadigd op z’n plek blijven zitten. Handig he?!

3. Dames versus heren jeans

Grappig feitje, maar de rits van dames en heren spijkerbroeken is tegenovergesteld. Waarom dat precies is? Geen idee. Vrouwen hebben net iets meer moeite bij het kiezen van de juiste jeans. Gemiddeld passen vrouwen 10 jeans voordat ze er 1 kopen. Ook hebben vrouwen net iets meer jeans. Gemiddeld hebben ze er 7 in de kast liggen. Bij mannen ligt dit net iets lager, want die hebben er gemiddeld 5.

De jeans is goed voor de ego van de man. Uit onderzoek is gebleken dat 41% van de mannen een jeans draagt tijdens de eerste date. Bij 1 op de 3 mannen zorgt het dragen van hun favoriete jeans zelfs voor een boost in het zelfvertrouwen!

Vrouwen en mannen hebben op het gebied van spijkerbroeken wel net een andere smaak. De heren houden van een vrouw in een strakke spijkerbroek, terwijl 68% van de vrouwen van een man houdt waarbij de jeans net iets wijder valt.

4. Wist je dit over jouw spijkerbroek?

  • Per jaar worden in Nederland rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard.
  • Stop je broek een nachtje in de vriezer in plaats van ‘m te wassen. In de vriezer dood je namelijk de bacteriën.

Neem de jeansfeitjes in je op

Op een volgende verjaardag ben jij helemaal voorbereid om met een leuke ijsbreker te komen over de spijkerbroek van je gesprekspartner. Succes!